Tőzsdei indexek

Mi is az index?

Az index valaminek a mutatója vagy mérőszáma, és a pénzügyekben általában az értékpiac változásának statisztikai mutatójára utal. A pénzügyi piacok esetében a részvény- és kötvénypiaci indexek egy elméleti értékpapír portfólióból állnak, amelyek az adott piacot vagy annak egy szegmensét képviselik.

Azt, hogy mi kerül bele ezekbe a portfóliókba az az indexektől függ. Például a legismertebb amerikai indexek közé tartozik az S&P 500 (Standard & Poor’s 500) amely az 500 legnagyobb piaci kapitalizációjú cégeket tartalmazza. A másik kiemelten fontos index a Dow Jones Industrial Average (Dow, DJIA) amelybe a 30 lefontosabb amerikai vállalat kerül. (2015-ben az AT&T kikerült és a helyét az Apple foglalta el).

Az indexeket gyakran referenciaértékként használják a befektetési alapok teljesítményének mérésére. Például sok befektetési alap összehasolnítja a saját hozamát, az S&P 500 hozamával, hogy a befektetőinek meg tudja mutatni mennyivel kerestek volna többet-kevesebbet, ha a pénzüket egy indexkövető alapba (ETF) feketették volna.

A tőzsdén gyakrank előfordul, hogy két hasonló index között nagy eltérés van. Ennek az oka az indexek súlyozásában rejlik. Az index mindegyik alkotóeleme súlyozott. A nagyobb súlyú részvények nagyobb mértében befolyásolják az index mozgását, míg a kisebb súlyúak kisebb mértékben. Három különféle módszert használnak általában a súlyok megállapításához:

  • Ár-súlyozott részvények: Ezek nagyobb súlyt adnak a magasabb részvényárakkal bíró vállalatoknak. Például ha van egy indexünk, amiben 3 vállalat részvényei szerepelnek: 70, 20 és 10 dolláros árakkal, akkor a 70 dolláros cég tenné ki az index 70%-át, függetlenül a vállalat relatív méretétől. A legfontosabb ilyen index a Dow Jones.
  • Piaci kapitalizációval súlyozott: Ezek az indexek nagyobb súlyt helyeznek a nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező vállalatokra. Ezek közé sorolható az S&P 500 és a Nasdaq Composite is. Például az olyan nagyvállalatok, mint az Apple vagy a Microsoft sokkal nagyobb súlyozással szerepelnek, mint az indexet alkotó kisvállalatok.
  • Az azonos súlyú indexek egyanazt a súlyozást rendelik, minden részvényre függetlenül az ártól, piaci kapitalizációtól vagy egyéb mutatótól.