Piaci kapitalizáció és piaci érték: Mi a különbség?

economy, finance, success

A pénzügyi szektor sok területén, köztük a közgazdaságtanban, a számvitelben rendkívül fontos lehet a vállalat értékének pontos felmérése. Hasonlóan a befektetések körében elkerülhetetlen a vállalatok értékének becslése.

A társaságok méretének és értékének mérésére azonban számos módszer létezik, és gyakran zavaróan hasonló a kifejezések neve. Két ilyen félrevezető kifejezés a piaci kapitalizáció és a piaci érték. Mindkettő a vállalati eszközök mérése szolgál, de számításukban, pontosságukban nagymértékben különbözik.

A piaci kapitalizáció alapvetően a társaság részvényeinek a száma, szorozva egy részvény árával. A piaci értéket több mutató segítségével számítják ki, mint a P/E, P/S, ROE.

Piaci kapitalizáció

A piaci kapitalizáció egyszerű mutató, amely a részvényárfolyamon alapul. A vállalat piaci kapitalizációjának kiszámításához a részvények számát az egy részvény árával kell összeszorozni. Például egy vállalatnak, aminek 50 millió részvénye van és 100 dollár egy részvény ára, a piaci kapitalizációja 5 milliárd dollár.

Fontos tehát, hogy egy vállalat nagyságát nem egy részvényének az ára határozza meg.

Az Apple és az Amazon piaci kapitalizációjuk szinte megegyezik, míg az áruk jelentősen eltér. Ez tehát a részvények száma miatt lehetséges.

Piaci érték

Míg a piaci kapitalizációt gyakran egy vállalat értékének neveznek, a társaság valódi piaci értéke sokkal összetettebb. A piaci értéket a befektetők által a társaságoknak megítélt értékelések vagy szorzatok határozzák meg, például ár-eladás, ár-jövedelem, vállalati érték EBITDA-nak stb. Ezek a különféle mutatók a tőzsdei tőkén kívül számos tényezőt is figyelembe vesznek, például a fennálló kötvényeket, a hosszú távú növekedési potenciált, a vállalati adósságot, az adókat és a kamatfizetéseket. Minél magasabb az értékelés, annál nagyobb a piaci érték.

A piaci érték számos egyéb tényezőtől függ, például az ágazattól, amelyben a vállalat működik, jövedelmezőségétől, adósságterhelésétől és az általános piaci környezettől. Ez a befektető vagy az elemző véleményét is tükrözi.

Például az X és az Y vállalat egyaránt lehet technológiai vállalkozás, amelynek éves forgalma 100 millió dollár, de ha X egy gyorsan növekvő technológiai vállalkozás, amely erőteljesen fektet be a kutatásfejlesztésbe, akkor az X piaci értéke általában lényegesen magasabb, mint az Y társaságé, mert a befektetők nagyobb innovációt, valamint újabb és jobb termékeket várnak az X vállalattól

2 thoughts on “Piaci kapitalizáció és piaci érték: Mi a különbség?”

  1. Pingback: TOP 3 tech részvény augusztusra | TŐZSDE WIKI

  2. Pingback: Tőzsdei indexek | TŐZSDE WIKI

Comments are closed.