Osztalék

Mi az osztalék?

Az osztalék a vállalat profitjának egy részének az elosztása, amelyet a részvényeseknek fizetnek ki. Az osztalék mértékét és fizetésének időpontját a vállalat igazgatótanácsa szabja meg.

Az osztalékfizetés legtöbbször készpénz alapú, de részvények vagy más vagyoni eszközök formájában is kibocsáthatóak. A vállalatok mellet különféle befektetési alapok és ETF-ek is fizetnek osztalékot.

Az osztalék olyan “jutalom”, amit a részvényeseknek fizetnek a társaságba való befektetésük miatt, és általában a társaság nettó nyereségéből származik. Míg a nyereség nagy részét a társaságon belül felhalmozott eredményként tartják fenn – amely a társaság folyamatos és jövőbeni üzleti tevékenységeire felhasználható -, a fennmaradó rész osztalékként felosztható a részvényesek között. Időnként a vállalatok továbbra is fizetnek osztalékot akkor is, ha nem realizáltak elegendő profitot, azért hogy fenntartsák az érdeklődést a befektetőinél a rendszeres osztalékfizetés képében.

Az igazgatótanács dönthet úgy, hogy osztalékot bocsát ki különböző időintervallumokra, eltérő kifizetési arányokkal. Osztalékot ütemezni lehet havonta, negyedévente vagy évente. A leggyakoribb a negyedéves osztalékok fizetése. (Osztalékportfólió minden hónapban osztalékkal.)

Osztalékfizető vállalatok

A magasabb osztalékot fizetők gyakran a nagyobb, megalapozottabb, kiszámíthatóbb nyereségű vállalatok. Ezek a társaságok hajlamosak rendszeres osztalékok fizetésére, mert a részvényesek vagyonának maximalizálására törekszenek a rendes növekedés mellett. Ezekben az szektorokban működő vállalatok a legstabilabb osztalékfizetők:

  • Alapvető beszerzési anyagok
  • Olaj és gáz
  • Energia
  • Bank
  • Egészségügy és gyógyszerek

A start-upok és más gyorsan növekvő vállalatok, például technológiai vagy biotechnológiai szektorban működő vállalkozások általában nem fizetnek osztalékot. Mivel ezek a vállalatok a fejlődés korai szakaszában lehetnek, és a kutatás és fejlesztés, az üzleti terjeszkedés és az operatív tevékenységek miatt magas költségeket (valamint veszteségeket) okozhatnak, lehet, hogy nem rendelkeznek elegendő pénzeszközzel az osztalék kiadására. Még a nyereségorientált korai és középtávú vállalatok elkerülik az osztalékfizetést, ha az átlagon felüli növekedésre és terjeszkedésre törekszenek, és nyereségüket vissza akarják fektetni üzleti tevékenységükbe, nem pedig osztalékfizetésbe.