Mi is a tőzsde?

A tőzsde azoknak a piacoknak a gyűjteménye, ahol rendszeres kereskedés zajlik a publikus cégek részvényeivel. Az ilyen kereskedéseket végezhetik az intézményesített hivatalos tőzsdéken vagy a tőzsdén kívüli (OTC: Over The Counter) piacokon. Ezek mind szigorú szabályozás szerint működnek. Egy országban vagy régióban több tőzsdei kereskedési helyszín is lehet, amely lehetővé teszi a részvényekkel és egyéb értékpapírokkal történő tranzakciókat.

Annak ellenére, hogy a tőzsdét részvénypiacnak is nevezik, és elsősorban a kereskedők valóban részvényekkel kereskednek, egyéb pénzügyi eszközök kereskedése is használják. Pédául: Exchange Traded Fund (ETF), vállalati kötvény, derivatíva, valuta, kötvény.

Az USA vezető tőzsdéi a: New York Stock Exchange (NYSE), NASDAQ, és a Chicago Board Options Exchange (CBOE).

Európa vezető tőzsdéi: London Stock Exchange , Frankfurt Stock Exchange, Euronext Paris, SIX Swiss Exchange. Illetve a magyar tőzsde: Budapest Stock Exchange.

Hogyan működik?

Például szemléltetésként nézzük meg a Magyar Autógyár (kitalált) céget. A cég már sikeres egy jó ideje, és szeretne tovább nőni, ehhez azonban tőkére van szüksége.

A finanszírozásnak 2 alapvető formája van: a belső és a külső finanszírozás. A belső finanszírozás mehet az eredmény újrabefektetése által vagy tulajdonosi tőkeemeeléssel. A külső finanszírozás pedig lehet közvetett vagy közvetlen.

A részvénykibocsátás a külső finanszírozás közvetlen fajtája. Ekkor bárki aki szeretne, lehetőséget kap befekteni a cégbe. Ennek a neve Initial Public Offering (IPO). Ez valójában azt jelenti, hogy a cég felosztódik például 20 millió részre, és annak egy részét pl. 5 milliót bárki megvehet. Egy ilyen rész értéke legyen 1000 forint, ez a részvény. Ahhoz, hogy a cég el tudja adni a részvényeit, kell egy piac, ez a tőzsde.

Ha minden a terv szerint megy, és a cég eladja 1000 forintért mind az 5 millió darab részvényt. A cég begyűjt 5 milliárd forintnyi tőkét, így meg tudja kezdeni a fejődést. A befektetők abban bíznak, hogy a fejlődés hatására a papírok értéke egy idő múlva elkezd emelkedni. Így profitálni tudnak az üzletből. De a profitálásnak van egy másik módja is: ha a cég jól teljesít akkor a nyereségének egy részét osztalék formájában visszafizetheti a részvényeseinek.

Hogy lehet megállapítani, hogy jól megy e a tőzsde?

Ahhoz hogy meg tudd állapítani, hogy hogy mennek a piacok, meg kell vizsgálnod a különböző indexeket.

Az indexek sok részvényárat egyesítenek és egy egyszerű számként jelenítenek meg. Így a tiszta számra ránézve, már képet kaphatunk a piac állásáról.

A főbb amerikai indexek: S&P 500, Dow Jones Industrial Average és Nasdaq Composite.

Az európai indexek: FTSE 100 (angol) , DAX (német) , CAC 40 (francia) , Swiss Market Index (svájci) , Euronext 100 (európai), BUX (magyar).

Mi is a tőzsde?


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.