A shortolás jelentése

  • Shortolás vagy short selling akkor fordul elő, amikor egy befektető értékpapírt kölcsönöz és a piacon értékesíti. Majd azt tervezi, hogy később alacsonyabb áron visszaveszi.

  • A shortolók fogadnak az értékpapír árának esésére, profitot várva.

  • A shortolás magas kocázat/haszon (risk/reward) arányú. Nagy nyereséget kínál, de a veszteségek a végtelenbe is tarthatnak.

A shortolás (short selling) olyan befektetési vagy kereskedési stratégia, amely spekulál a részvény vagy más értékpapír árának csökkenésére. Ez egy bonyolult stratégia, amelyet csak tapasztalt kereskedők és befektetők használnak.

A shortolás lényege, hogy úgy lehet kereskedni az eszközökkel, hogy lényegében nincs tulajdonodban. A befektető arra spekulál, hogy az adott papír árfolyama csökkenni fog. Ekkor a brókercégétől kölcsönkéri a papírt és eladja.

Majd később, amikor az árfolyam valóban lemegy, akkor visszavásárolja a befektető a papírokat és visszaadja a brókercégnek.

A különbség a vételi és eladási árak között a befektető profitja vagy vesztesége.

Példa

Egy befektető az X cég részvényét akarja shortolni, mert azt gondolja, hogy le fog menni az ára a papírnak.

Most egy X részvény 1000 dollárba kerül. Ahhoz, hogy eladja az X részvényt nem kell, hogy valóban az övé legyen. Kölcsönkér a brókercégétől 3 darab X részvényt. Majd mind a 3 papírt eladja összesen 3000 dollárért.

A befektetőnek azonban igaza volt, és egy idő múlva az X részvénynek tényleg esett az ára. Most 500 dollárt ér egy X részvény.

Ekkor a befektető vesz a piacon 3 darab X részvényt, összesen 1500 dollárért, és visszaadja a brókercégnek.

A profit a vételi és eladási ár különbsége, tehát 3000 – 1500 = 1500 dollár.

Azonban a shortolás ellen szól, hogy az árak növekedhetnek akár a végtelenségig is, míg a csökkenés a 0 dolláros áron megáll. Ekkor csődbe megy a cég.