A piaci bevezetés motivációja

A piaci bevezetés, vagy tőzsdére lépés a tőkeemelésnek egy nagyon szokványos lépése az angolszász országokban, azonban az európai országok számára ez általában nem a bevett módszer.

Ha egy vállalatnak tőkeemelésre van szüksége az európai módszer a bankokhoz fordulás, nem pedig a részvénykibocsátás. Azonban mégis vannak nagy magyar vállalatok is akik a tőzsdén jelen vannak. Például a magyar blue chip vállalatok: Mol, Otp, Richter, Magyar Telekom.

Hogyan kezdődik?

Amikor egy vállalat tőzsdére készül lépni, akkor a cég IPO -jára (Initial Public Offering) készülnek. Ekkor a cég értékét felbecsülik, majd a kibocsátadó részvény mennyiségre leosztják. Ilyenkor a vállalat eladja a nyilvánosságnak a társaság egy részét. Így hirtelen nagy tőkéhez jutnak, ami a további fejlődésének az alapja.

Az IPO előnyei

A legnagyobb előny, illetve cél a tőkeemelés, ez a beáramló pénz finanszírozhatja a kutatásfejlesztést vagy az adósságok törlesztését.

Az IPO-k általában nagy nyilvánosságot kapnak, így a vállalat sok olyan emberhez is eljut, akik eddig nem hallottak róla. Így ez tekinthető ingyen reklámnak is.

A vállalat alapítójainak és tulajdonosainak egy rugalmas kilépési stratégiát biztosít. Így bármikor eladhatják részesedésüket, és beválthatják készpénzre.

Hátrányok

Azonban a nyilvánosságra lépésnek hátrányai is vannak. A nyilvánosságra lépés hatalmas költségekkel járhat, és átfogó vizsgálatokkal, mivel a vállalat értékét pontosan fel kell becsülni. Ezeket a becsléseket, pedig nem olcsó elvégezni.

Ennél is fontosabb, hogy a kisvállalatok számára a különböző szabályozások betartása és kielégítése is hatalmas költségekkel járhat.

Ilyen többletköltségek lehetnek: pénügyi beszámolási dokumentumok, ellenőrzési díjak, befektetőkkel foglalkozó osztályok és számviteli felügyeleti bizottságok létrehozása.

Példa: SNAP Inc.

A SNAP Inc. a Sanpchat alkalmazás tulajdonosa, amely az IPO-t követően hatalmasat zuhant. A társaság 3,4 milliárd dollárt gyűjtött be 2017 márciusában. Nagy izgalom fogadta a cég bevezetését és gyorsan túl is futotta a 17 dolláros IPO árat. Azonban a vállalat nem tudta megtartani a nyereségét. Az első negyedéves jelentésében nagyon alacsony felhasználói növekedésrőll számolt be. 2017 májusában a befektetők pert indítottak a SNAP ellen, azt állítva, hogy hamis és félrevezető adatokat szolgáltattak. A per 2020 januárjában ért véget és a vállalatot 187,5 millió dollárra büntették. A társaság részvényei továbbra is az IPO ár alatt állnak.