TOP 3 tech részvény augusztusra

Az elmúlt hónapokban a piac vad kilengéseken ment keresztül. De a nagy zűrzavar egyik fénypontja: a tech részvények. Sok befektető látta, hogy a vállalatok elmozdultak a távoli munkára, és azok a részvények teljesítettek legjobban, amelyek részesülnek ezen monumentális változásból.  

De nem minden tech vállalat részesül egyformán, és nem minden tech vállalat jó hosszú távú befektetésre. Ezért Mi a Tőzsdewikinél összeszedtük azokat a részvényeket, amelyekbe érdemes beszállni ebben az időszakban. 

A MongoDB (NASDAQ: MDB), a Microsoft (NASDAQ: MSFT), és az Okta (NASDAQ: OKTA) növekedést tapasztalnak ebben a nehéz gazdasági időszakban is. Emellett tökéletesen felkészültek arra, hogy hosszú távon tovább tudjanak növekedni. 

Ezeket a részvényeket érdemes a bevásárló listához hozzáadni. 

Ez a felhőalapú szolgáltató csak most indul be. MongoDB 

Az elmúlt 50 évben rengeteg dolog történt a tech világban. A mobiltelefonok az 80-as években. Az internet és az okostelefonok a 90-es években. A felhőalapú szolgáltatások a 2000-es években. Viszont érdekes módon a világ legtöbb alkalmazását, még mindig olyan adatbázisok hajtják, amelyek SQL (relációs, sorok és oszlopok) architektúrán alapulnak, amelyet a 70-es(!) években fejlesztettek ki. A MongoDB célja ezt megváltoztatni. 

2007-ben a MongoDB kifejlesztette a modern, felhőben is skálázható rugalmas és megbízható adatbázist. Ez így ki tudja szolgálni a mai modern alkalmazásokat is. 2009-ben kiadta az első adatbázisának változatát. Azóta a DB-Engines Ranking szerint a legnépszerűbb NoSQL (nem relációs) adatbázis a fejlesztők körében. Több mint 18400 ügyfél használja a világ több mint 100 országában. 

A vállalatot az teszi nagyon vonzóvá, hogy alig használja ki (még) a pici lehetőségeit. Az IDC szerint az adatbázis piac 2020-ban 71 milliárd dollár lesz, míg 2023-ban már 97 milliárd dollárra ugrik. Mivel a 26 milliárd dolláros új piaci kereslet nagy része a modern felhőalapú alkalmazások felé fordul, a MongoDB tökéletes helyzetben van a nagymértékű növekedéshez. 

The entrance to a Microsoft building, with a sign that says Microsoft
Forrás: Microsoft

A sokszínűség ereje. Microsoft 

A világjárvány ellenére a Microsoft megmutatta, hogy miért csak kevés cég éri el az 1,5 trillió dolláros piaci kapitalizációt. Nagyon jól ki tudták használni az távoli munka tendenciákat. A Microsoft üzleti sokfélesége adja az előnyt a rengeteg versenytárssal szemben. Ez nyilvánvalóvá vált, amikor beszámolt a negyedéves eredményeiről, mivel a társaság minden üzleti szegmense felülmúlta a várakozásokat, és volt még néhány meglepetés. 

A távoli munka felgyorsította a felhőalapú számítástechnika használatát, amely a Microsoftnak az egyik nagy erőssége. A társaságnak szilárd alapja van az üzleti tevékenységgel rendelkező ügyfelek körében, mivel azok már használják az Office, Microsoft 365 és a Dynamics 365 szoftvereket. Ebben az üzleti szegmensben további 6%-ot tudtak növekedni. Amelynek a Microsoft Teams iránt megnőtt kereslet az egyik fő oka. 

Az Azure, a cég felhőalapú számítási szoftvere is gyorsabban nőtt, mint a többi versenytársé: Google Cloud és az Amazon Web Services. A Microsoft kiemelte, hogy a felhőalapú számítási szoftver 50 milliárd dollárnyi bevételt generált a 12 hónapos periódusban. 

A személyes számítástechnikai szegmense is növekedni tudott, mivel a fogyasztók az otthoni irodáikat főleg Windows-os számítógépekkel szerelik fel. Ennek a szegmensnek a bevétele 14%-kal növekedett. Az Xbox tartalmak és szolgáltatások bevétele a negyedév alatt 1 milliárd dollár fölé emelkedett, miközben a Surface család értékesítési is 28%-ot növekedtek.

Mindazok ellenére, hogy a LinkedIn és a keresési hirdetések jó nagy pofont kaptak a járványtól. A lényeg, hogy a vállalatot a stabilitása megvédi a károktól, amit a gazdasági visszaesés következtében szenvedett. Ez a Microsoft virágzását elősegíti az elkövetkező években. 

Az Okta szolgáltatásai nem is lehetnének jobb helyzetben.

Nem a legismertebb név a piacon, viszont a vállalat szolgáltatásai a legjobb helyen vannak a hozzáférés kezelés (access management) területén. Az Okta felhőalapú szolgáltatásai lehetővé teszik a biztonságos és egyszerű bejelentkezést a különböző alkalmazásokba, továbbá a vállalatok számára az alkalmazottak online engedélyeinek kezelését. 

Az identitás és hozzáféréskezelő piac jó úton halad a 2025-ig 24 milliárd dolláros iparrá válni. A gyorsulást a koronavírus járvány is felgyorsította. A társaság 46%-os növekedést mutatott az első negyedéves eladásokban május végén, részben az Okta előfizetési bevételeinek 48%-os növekedésével. 

Míg a járvány a legtöbb vállalat szinte minden területét érintette, az Okta vezetése további 32%-os növekedést jósolt a 2021-es év közepéig. Ezentúl a cég további 113 új ügyfelet regisztrált 100 ezer dolláros éves szerződésekkel. 

Az Okta ügyfelei nagyon elégedettek a szolgáltatással, a megtakarítási ráta 119%-ot meghaladta, ami azt jelenti, hogy az ügyfelek nem csak megtartják a szolgáltatásokat, hanem újakra is előfizetnek. 

Az Okta vezérigazgatója, Todd McKinnon nem számít arra, hogy a vállalat növekedése lelassul a pandémiát követően. 

Az Okta részvényárfolyama az év eleje óta 86%-kal emelkedett, de valószínűleg még van hely a növekedésre. Mivel egyre több vállalat keres hosszú távú távmunka megoldásokat az alkalmazottainak, az Okta szolgáltatásaira nagyobb igény lesz, mint valaha.