Top 2 osztalékfizető részvény a koronavírus idejére

A koronavírus járvány a gazdaságnak nagy nehézséget okoz, az olyan jelentős indexek, mint az S&P 500 jelentős mértékben zuhant az utóbbi időben. Ez a gazdasági visszahúzódás a részvényárakon is meglátszik, azonban a szemfüles befektetőknek így lehetőséget ad egy “akciós” beszállásra például a legjobb osztalékot fizető részvényekbe.

Az Apple és a Cisco Systems két ilyen részvény, amelyeknek az ára sokkal vonzóbbá vált a pánik hatására. Mindkét tech óriás tisztességes osztalékot kínál a befektetőinek, amely kisebb bevételi forrást kínál a nehéz helyzetekre.

Az Apple rövid távú szenvedése

A közelmúltbeli piaci erősödés segített az Apple részvényeseinek a veszteségük egy részének visszaszerzésében. Az Apple P/E mutatója (price per earnings) a cikk írásának pillanatában 22, amely magasabb, mint az elmúlt öt év 16-os átalgánál. De van esély arra, hogy a következő időszakban mégis olcsóbb lesz.

Ennek az lehet az oka, hogy az Apple 2020 első negyedéves pénzügyi eredményei várhatóan gyengék lesznek. Az üzletek bezárása Kínában és világszerte, drasztikusan csökkenti az iPhone eladások számát, miközben a gazdasági lassulás hatásaival is szembe kell néznie a tech óriásnak.

Például az iPhone eladások az USA-ban márciusban 56%-kal estek a KeyBanc Capital kutatása alapján. A vállalat hasonló nehézségekkel küzd Kínában is, ahol az iPhone eladások 61%-kal estek vissza. Tehát az Apple részvényei tovább eshetnek, a negyedéves beszámoló megjelenése után. Ez azonban a befektetőknek jobb belépési körülményeket biztosít.

Azonban nem kell a félteni a csődtől az Apple-t. A cég ugyanis az előző pénzügyi évben 14,1 milliárd dollárt osztott ki osztalék formájában, ami így is csak kis része a vállalat szabad tőkeállományának. (Ez jelenleg 70 milliárd dollár)

Cisco

A másik tech óriásnak jelenleg 4,24 milliárd részvénye van kibocsátva, és 1,44 dolláros osztalékrátája van. Ez azt jelenti, hogy a vállalat körülbelül 6,1 milliárd dollárnyi osztalékot fog kifizetni. Ezt az előző évben felhalmozott tőkeállományából egyszerűen fedezheti.

Egy másik dolog, amely potenciális fellendülést jelenthet a Cisco-nak, az az alkalmazásainak megnövekedett használata. Rengetegen home office-ban dolgoznak, a legtöbb cég a Cisco alkalmazásait használja a távoli munkavégzéshez.

Emellett a Cisco Webex – a cég videokonferencia platformja – is rengeteg új felhasználót regisztrált az előző okok miatt. A Cisco vezérigazgatója Chuck Robbins azt nyilatkozta, hogy a koronavírus kitörése óta a Webex 4-5-szörös kapacitással dolgozik. Azt is hozzátette, hogy havonta 300 millió ember használja a platformot.

Ezeken kívül a Cisco a bevételeinek több mint felét a hálózati infrastruktúra biztosításával generálja. Ez az üzlet egy nagyon jövedelmező lehetőségen ül, az 5G bevezetésével rakétaként lőhet ki.

Tehát az osztalékot kereső befektetőnek érdemes figyelni a Cisco-t. Az erős mérlegének köszönhetően ki tudja kerülni a koronavírus okozta jelentős visszaesést, és gyorsan helyreállhat, amint az 5G bevezetése nagy lendületet kap.