Nagy változás a Dow Jones ipari átlagban

A felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó szoftvercég, a Salesforce csatlakozik a Dow Jones ipari átlaghoz. A Dow Jones (DJIA vagy Dow) azon 30 exkluzív vállalatokat összesítő index,  amelyek a legnagyobbak, vagy legjobban teljesítenek az USA-ban.

Hétfőn az S&P Dow Jones Indices, a Dow-ot irányító társaság bejelentette, hogy a a Salesforce a 30 vállalat egyike közé fog kerülni, augusztus 31-én hétfőn.

A felhőalapú szolgáltató a bekerülésével a gázipari óriást szorítja ki, az ExxonMobil-t. Ez azonban csak az egyik változás a három közül.

A másik kettő a biotechnológiai szektorban megy végbe. Az Amgen váltja a gyógyszerészeti társát, a Pfizer-t és a Honeywell International a Raytheon Technologies-t

Indianapolis, Downtown, Library, Chase, Tower

A változások az Apple részvényfelosztása miatt történnek, mivel így csökken az index súlya az informatikai szektorban. És a bejelentett változások segítik az egyensúly megtartását.

“Segítjük az index diverzifikálását azáltal, hogy megszüntetünk átfedéseket a hasonló vállalatok között, és új típusú vállalkozásokat adunk hozzá, amelyek jobban tükrözik az amerikai gazdaságot” – tette hozzá a Dow menedzsere

A DJIA a legismertebb blue chip részvényekből áll, amelyekkel aktívan kereskednek a befektetők. Mindegyik vállalat hatalmas méretű, például a Salesforce közel 188 milliárd dolláros piaci kapitalizációval büszkélkedhet.

Általában amikor egy vállalat bekerül egy ilyen rangos indexbe, a részvényárfolyam megugrik, mivel az indexet követő intézményi befektetőknek be kell vásárolniuk a részvényekből.

Így érdemes lehet megfontolni a beszállást.