Mikor vegyél Apple részvényt? Most vagy a felosztás után?

Az Apple (NASDAQ: AAPL) mára egyértelműen a tech ipar egyik kolosszusa. Az iPhone-ok, Mac-ek, iPad-ek, órák, és a többi eszköz népszerűsége töretlen maradt az elmúlt években. 

Hat év után az Apple újra részvényfelosztást jelentett be, amely egy új érdeklődési hullámot zúdított a tech óriás felé. A legtöbb befektető, aki régóta szemez az Apple-lel ugyanazon a kérdésen töri a fejét: Még most vegyek Apple részvényt vagy a felosztás után? 

Nézzük meg a múltban mi volt a helyzet.

Mitől féltek a részvényesek az előző felosztások során?

Az Apple a múltban többször felosztotta részvényeit. A befektetők általánosságban pozitívan értékelik a hírt, tükrözve az általános piacra vonatkozó optimizmust és az Apple különleges növekedési kilátásait.

Binder marked Invest, with glasses, pen, and charts on a desk.

2014-ben az Apple bejelentette, hogy a 7 az 1-es részvény-felosztást kíván végrehajtani. A befektetőknek kb. hat hetük volt, hogy kitalálják, hogy a felosztás előtt vagy utána szállnak be.

Ekkor ez történt: Az Apple részvényárfolyama stabilan nőtt ahogy közeledett a felosztás időpontja. A felosztást követően egy nagyobb lökést kapott a részvényárfolyam, majd csökkeni kezdett. Ezután újra a növekedés felé fordult.

Ha a 2005-ös eseményt nézzük, ott is szinte ugyanez történt.

Viszont ez nem törvényszerűség, a 2000-ben végrehajtott felosztás után a piac elkezdett lefelé mozdulni, mondjuk ez a dotcom lufi kipukkadásának az oka.

Miért nem számít?

Elméletileg nem kéne számítania a felosztásnak, mivel nincs semmiféle belső hatása a cégre. A felosztás után az 1 részvényből 4 lesz negyedannyi áron. 

Ennek ellenére a legtöbb befektető pozitívan reagált részvényfelosztásra vonatkozó hírekre. A társaság a felosztásról szóló döntése magába foglalja azt az elképzelést, hogy az üzlet szilárd alapokon áll, és valószínűleg a múltban megszerzett részvényárfolyam-nyereségre támaszkodik.

Nem kell aggódni

Mint bármely másik vásárlási döntés során, a hosszú távon nem fog számítani, hogy most vagy egy hónap múlva vásároljuk meg a részvényt. Ha az Apple a következő 10-20 évben is hasonló pályán tud maradni, akkor nem fogja befolyásolni a felosztás a vállalat fundamentumát.

Akik 2000-ben vásároltak Apple részvényt, nem érdekelte őket, hogy 3 vagy 4 dollár volt az ára, tekintve, hogy most 400 dollár felett mozog az árfolyam.

2 thoughts on “Mikor vegyél Apple részvényt? Most vagy a felosztás után?”

  1. Pingback: A Tesla 5 az 1-es részvényfelosztást jelentett be | TŐZSDE WIKI

  2. Pingback: Nagy változás a Dow Jones ipari átlagban | TŐZSDE WIKI

Comments are closed.