Az Airbnb tőzsdére lép: ezt érdemes tudni

Brutális év az turizmusban

A szállodaipar gyilkosa felkészült a részvénykibocsátására a The Wall Street Journal szerint. A társaság már régóta tervezi a 2020-as nyilvánosságra lépést. 

Azonban most különböző források szerint a papírmunka elkezdődött a tőzsdefelügyelettel (SEC) augusztusban. Ez sugallja, hogy 2020-ban még valószínűleg bevezetik a részvényt a tőzsdén.

Még nincs szó, hogy milyen értékelést kér az Airbnb, de az nagyon valószínű, hogy a koronavírus járvány előtti felméréseket meg sem tudja közelíteni. A CNBC értékelése szerint a járvány előtti 31 milliárd dollárról 18 milliárd dollárra esett a cég értéke. Mindezek mellett a járvány kezdete óta 2 milliárd dollár adósságot is felhalmozott a társaság.

A long, wooden boardwalk leads to a vacation house rental at a beach.
Forrás: Getty Images

Az utazás kihívásokkal teli ideje

Az utazási ágazatot a koronavírus a legnagyobb mértékben sújtotta, és az Airbnb sem kivétel. Brian Chesky (CEO), a munkavállalóknak szóló májusi üzenetben az Airbnb munkaerő 25% -át elbocsátotta, és azt állította, hogy a 2020-as bevétel több mint 50% -kal csökken az előző évhez képest.

De talán a dolgok már felépülnek. Az Airbnb egyik legnagyobb versenytársa az Expedia Group tulajdonában lévő Vrbo. A vállalat nem osztja meg a Vrbo egyedi eredményeit, de megjegyezte, hogy júniusban visszatért a foglalások növekedése.

Ezért valószínűleg jó alkalom lehet az Airbnb számára tőkét emelni, amire valószínűleg kétségbeesetten szüksége van. A befektetőket a javuló tendenciára hivatkozva szeretnék bevonzani.

Az Airbnb közelgő bejelentése állítólag bizalmas. Ha a társaság végül úgy dönt, hogy nyilvánosságra hozza, pénzügyi adatai csak az IPO-dátum előtt 15 nappal állnak a befektetők rendelkezésére.