3 részvény, amit megbánsz, ha nem veszel

Úgy néz ki, ez az év a legvadabb az elmúlt évek során a tőzsdéken is. A járvány és az azt követő bizonytalanság az első negyedévben megtorpedózta a teljes piacot. Majd a második negyedévben mindez mintha semmissé vált volna. Őszintén szólva senki sem tudja, mi fog történni a közeljövőben.

Míg ez a piaci bizonytalanság a hosszú távú befektetőknek kedvez, mivel a legtöbb részvényt nagy “leárazásokkal” tudja vásárolni, van ennek egy hátulütője is.

Az elmúlt hónapokban az USA-ban egy jelentős tömeg vágott bele a tőzsde világába. Őket “Robinhood investor”-nak nevezik.

A Robinhood egy online befektetési platform, amit főleg a fiatal generáció kezdett el használni az államokban. És semmi baj nincs, a fiatal befektetők ösztönzésével.

Azonban a Robinhood nem biztosított megfelelő eszközöket a sikeres befektetésekhez. Ennek eredményeként elárasztották a day-traderek, akiket a nagy mozgások és a centes részvények érdekelnek főleg.

Így tehát a Robinhood listáján (a legtöbbek által vásárolt részvények) szerepelnek különös részvények is.

Kiválogattuk a legjobb részvényeket ezek közül.

Visa

Egy részvény amit hiba nem venni. A fizetési szolgáltató nagyon népszerű lett a Robinhood-erek körében. Az év eleje óta a befektetőinek a száma megduplázódott: nagyjából most 98 400-an tartják a részvényt a portfóliójukban.

Nincs kérdés, hogy a vírus miatt felfelé ívelés vár a vállalatra. A Visa sikerének kulcsa a domináns piaci részesedése. 2008 és 2018 között 42%-ról 53%-ra ugrott.

De nincs megállás a Visa számára, 2016 óta folyamatosan terjeszkedik Európában, Afrikában és a Közel-Keleten is.

A legcsábítóbb, hogy a társaság a fizetés oldalra fókuszál, és nem a hitelezésre. Így jóval kevésbé érinti a mostani gazdasági lassulás. Ez az egyik fő oka, hogy a haszonkulcsa 50% felett mozog.

A smiling woman holding up a credit card in her right hand.
Forrás: Getty Images

Alphabet

Egy másik nagyszerű részvény, amelyet sajnálkozni fog, hogy nem vásárol, és amely különösen népszerűvé vált a Robinhood befektetői körében az Alphabet (NASDAQ: GOOGL) (NASDAQ: GOOG), a Google internetes keresőmotor és a YouTube streaming platform mögött álló anyavállalat. Az részvények befektetői 2020-ban több mint háromszorosára nőttek, közel 107 000-re.

A Visa-hoz hasonlóan az Alphabet-nek sem volt könnyű az első időszak a járvány után. Amikor beüt a recesszió, minden vállalt először a reklámköltségét csökkenti, vagy meg is szünteti. Ez azt az Alphabetet, amelyiknek a bevételének legnagyobb része a reklámokból van, nem hozott sok jó hírt.

De nézzünk szembe a tényekkel: Egyik keresési platform sem olyan népszerű, mint a Google. A GlobalStats azt jelzi, hogy a Google volt a felelős az egész internetes keresés 92%-93% ért a 12 hónapos időszak alatt. Ez hatalmas mennyiségű felhasználó, amit a cég kezel, és céloz a hirdetéseivel.

Ezen kívül fontos perspektívába helyezni a gazdasági növekedést. Annak ellenére, hogy a gazdasági összehúzódások és recessziók elkerülhetetlenek, az Egyesült Államok és a globális gazdaság sokkal nagyobb periódusban bővül, mint zsugorodik. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a hirdetési piac szinte töretlenül bővül

Forrás: Getty Images

Berkshire Hathaway

A befektetők valószínűleg azt is sajnálhatják, hogy nem vásárolnak be konglomerátumba a Berkshire Hathaway-ba (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B). Az utolsó 6 hónapban a Robinhood-osok körében 39 000-ről a befektetők száma 100 000-et is megugrotta.

Miért pont a Berkshire Hathaway? Az egyszerű válasz: a vezérigazgatója talán mindenidők legsikeresebb befektetője: Warren Buffett. A számok pedig magukért beszélnek: 20.3%-os átlagos éves hozammal rendelkezik az utóbbi 55 évben (!)

Más szavakkal: 55 évvel ezelőtt egy 100 dolláros befektetés 2,7 millió dollárt hozott volna 2019 végére.

A befektetők a Berkshire Hathaway nagy rajongói azért is, mivel a befektetései kapcsolódnak az Egyesült Államokhoz és a globális gazdasághoz. Buffett befektetési tőkéjének túlnyomó része az IT szektorhoz, bankokhoz és fogyasztási termékekhez kötődik, amelyek mind ciklikus szektorok vagy iparágak.

Buffett régóta hangoztatja, hogy a befektetők nem fogadnak Amerika ellen. Berkshire Hathaway portfóliója tanúsítja ezt a tézist. És amint megjegyeztük, az amerikai gazdaság expanziójának időszakai általában hosszabb ideig tartanak, mint a visszaesés vagy a recesszió időszakai.

A történelem az mutatja, hogy soha nem volt rossz ötlet Buffett-tal fedélzetre szállni.